ენერგია ორგანიზმისთვის ნიაცინის წყალობით
რატომ არის ნიაცინი ასე მნიშვნელოვანი?
ნიაცინი მიეკუთვნება B ჯგუფის ვიტამინებს. სხეულს სჭირდება ნიაცინი თავის ტვინის მეტაბოლიზმისთვის - ის არეგულირებს სისხლში შაქარს - ასევე უჯრედული სუნთქვისთვის, კუნთებისა და შემაერთებელი ქსოვილისთვის. ბევრი ფერმენტი, რომელიც მონაწილეობს ენერგიის მიმოქცევაში, მოითხოვს ნიაცინს. მაგრამ ნიაცინს მეტის გაკეთება შეუძლია: მას აქვს დადებითი გავლენა განწყობაზე, ძილსა და გულისცემაზე. საბოლოოდ, ნიაცინი ხელს უწყობს ორგანიზმის დეტოქსიკაციას.
ორსულობისა და ძუძუთი კვების პერიოდში საჭიროებაა 15-დან 17 მგ-მდე დღეში.
ნიაცინის კარგი წყაროები
თევზი და ხორცი განსაკუთრებით მდიდარია ნიაცინით, მაგრამ კვერცხი, ბურღულის პროდუქტები, პარკოსნები, ბოსტნეული და ხილი ასევე ხელს უწყობს ნიაცინის მიწოდებას. მცენარეული წარმოშობის ნიაცინი არ შეიწოვება ისევე კარგად, როგორც ცხოველური წარმოშობის ნიაცინი. ნიაცინი შედარებით კარგად უძლებს სითბოს, სინათლეს და ჰაერს. საკვების მომზადების დროს იკარგება დაახლოებით მისი 20%. ვინაიდან ნიაცინი შედგება ამინომჟავისგან (ტრიპტოპანი), თქვენ ასევე საკუთარ თავს უზრუნველყოფთ ცილებით მდიდარი პროდუქტებით.
დეფიციტის სიმპტომები
ალბათ ყველაზე ცნობილი დაავადება, რომელიც ნიაცინის ნაკლებობით არის გამოწვეული, არის პელაგრა, რაც უხეშ კანს ჰგავს. პელაგრა მეთვრამეტე საუკუნეში აღმოაჩინეს, იმ რეგიონებში, სადაც სიმინდი და ფეტვი იყო მთავარი საკვები კულტურები, ორივე მათგანი შეიცავს მხოლოდ მცირე რაოდენობით ბუნებრივ ნიაცინს. ეს დაავადება დღესაც გავრცელებულია განვითარებად ქვეყნებში. შეძლებულ საზოგადოებებში პელაგრა აღარ გვხვდება.
დეფიციტმა შეიძლება გამოიწვიოს ძილისა და საჭმლის მონელების დარღვევა. პირველი ნიშნები შეიძლება იყოს მადის ნაკლებობა, პირის სიმშრალესთან და წონის დაკლებასთან ერთად. ასევე შეიძლება იგრძნოთ თავბრუსხვევა, თავის ტკივილი და მსუბუქი დაბნეულობა.