საკვები, რომელსაც თავი უნდა ავარიდოთ ორსულობისას
ბევრი ორსული ქალისთვის ორსულობის ადრეული ეტაპები დაკავშირებულია შფოთვის გარკვეულ დონესთან. გარდა ჰორმონალური და ფიზიკური ცვლილებებისა, ჩნდება კითხვაც: რა არ უნდა მიირთვათ ორსულობისას? ამ დროის განმავლობაში თქვენ მოგიწევთ თქვენი რაციონიდან გარკვეული საკვების ამოღება - თუნდაც ის, რაც შეიძლება განსაკუთრებით მოგწონდეთ, როგორიცაა ტირამისუ ან სუში. მნიშვნელოვანია, რომ თავიდან ავიცილოთ იშვიათი, მაგრამ შესაძლო ინფექციები ლისტერიით, ტოქსოპლაზმით, კამპილობაქტერიით, სალმონელით ან სხვა მიკრობებით. ჩვენ შემოგთავაზებთ მიმოხილვას იმის შესახებ, თუ რა საკვები შეგიძლიათ კვლავ მიირთვათ და რომელი საკვებია აკრძალული მომდევნო ცხრა თვის განმავლობაში.
რა არ უნდა მიირთვათ ორსულობის დროს?
ორსულობის დროს აკრძალულია შემდეგი საკვები:
- უმი და ცუდად მოხარშული ხორცი
- უმი და არასაკმარისად მოხარშული ძეხვი
- უმი და შებოლილი თევზი ან ზღვის პროდუქტები
- შიგნეულობა
- უმი ან რბილად მოხარშული კვერცხი
- უმი კვერცხის კერძები (როგორიცაა ტირამისუ ან ახალი მაიონეზი)
- არაპასტერიზებული რძის ყველი და მდნარი ყველი
- ლურჯი ყველი
- გაურეცხავი ხილი და ბოსტნეული
- წინასწარ შეფუთული სალათები
- სალათები სალათის ბარებიდან ან ბუფეტებიდან
- ალკოჰოლი
- ენერგეტიკული სასმელები
- კოფეინი (300 მგ-ზე მეტი დღეში)
საკვები, რომელსაც თავი უნდა ავარიდოთ ორსულობის დროს
ზემოთ ჩამოთვლილი სია იძლევა პირველად მიმოხილვას იმის შესახებ, თუ რა არ უნდა მიირთვათ ორსულობის დროს. თუმცა, ზოგიერთ საკვებთან დაკავშირებით, შესაძლოა ძნელი იყოს შეთანხმება, თუ რომელ კატეგორიას მიეკუთვნება ისინი. განსაკუთრებით ძეხვეული და ყველი ხშირად იწვევს გაურკვევლობას, შეიძლება თუ არა მათი მოხმარება. ქვემოთ ჩვენ შევადგინეთ კონკრეტული რეკომენდაციები კვების ძირითადი კატეგორიების შესახებ და თუ როგორ უნდა მოიქცეთ მათ ორსულობის დროს.
ხორცი და ძეხვეული ორსულობის დროს
ხორცთან და ძეხვთან მიმართებაში, ბევრი ქალი თავიდან ცოტათი გაურკვევლად გრძნობს თავს: რატომ არის ნებადართული მორტადელა, როცა სალიამი თავიდან უნდა იქნას აცილებული? მიზეზი მომზადებაშია. მიუხედავად იმისა, რომ სალიამი არის უმი ძეხვი, მორტადელა თბილად მუშავდება და, შესაბამისად, ზომიერად მიღება კარგია. ორსულობის დროს თავი უნდა შეიკავოთ უმი და არასაკმარისად მოხარშული ხორცისგან, უმი ძეხვისგან და უმი, მარილით დამუშავებული ხორცპროდუქტებისგან. შემწვარი ან მოხარშული ხორცი და ძეხვეული, ისევე როგორც დამანირადებული ხორცის პროდუქტები კარგია. ჩვენ ზოგადად გირჩევთ შეიძინოთ მხოლოდ მცირე რაოდენობით წინასწარ შეფუთული ხორცი და მოიხმაროთ ისინი რაც შეიძლება სწრაფად. ქვემოთ მოყვანილი ცხრილი გვიჩვენებს, თუ რომელი სახის ხორცი და ძეხვი შეიძლება მოხმარდეს და რომელი თავიდან უნდა იქნას აცილებული ორსულობის დროს.
ხორცს და ძეხვს დასახელებები, რომელსაც ორსულობისას უნდა მოერიდოთ:
- Bündner Fleisch
- Carpaccio
- Hackfleisch
- Katenschinken
- Lachsschinken
- Landjäger
- Mett
- Mettwurst
- Nussschinken
- Parmaschinken
- Plockwurst
- Räucherspeck
- Rauchfleisch
- roher Kassler
- Rollschinken
- Salami
- Schinkenspeck
- Schlackwurst
- Schmierwurst
- Schwarzwälder Schinken
- Serrano Schinken
- Tatar
- Teewurst
- Thüringer Knackwurst
- Zervelatwurst
ხორცი და ძეხვეული, რომელიც შეგიძლიათ მიირთვათ ორსულობის დროს
- Bierschinken
- Bierwurst
- Blutwurst
- Bockwurst
- Corned Beef
- Debreziner
- Fleischwurst
- Frankfurter Würstchen
- gekochter Kassler
- Gelbwurst
- Grützwurst
- Jagdwurst
- Käse-Krainer
- Kochschinken
- Leberkäse
- Leberwurst
- Lyoner
- Mortadella
- Presskopf
- Presswurst
- Sülzwurst
- Weißwurst
ყველი ორსულობის დროს
ბევრი ორსული ქალისთვის ყველზე უარის თქმა უზარმაზარ მსხვერპლად ითვლება, რადგან ის გემრიელი ბრანჩის ან მყუდრო საკვირაო საუზმის განუყოფელი ნაწილია. ძალიან არ ინერვიულოთ, ეს ყველაფერი არც ისე მკაცრად შემზღუდველია: ყველა ყველი არ არის შეზღუდული - ეს დამოკიდებულია ყველის ტიპზე. ორსულობის დროს აკრძალულია განსაკუთრებით ნედლი რძის ყველი. მეორეს მხრივ, პასტერიზებული რძისგან დამზადებული ყველი მაინც შეგიძლიათ მიირთვათ უპრობლემოდ, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ რძე გაცხელდა 70°C-მდე მომზადების დროს. უმეტეს ეტიკეტზე წერია, იყო თუ არა ყველი დამზადებული პასტერიზებული რძით. ყველი რეალურად შეიცავს ძვირფას კალციუმს, რომელიც მნიშვნელოვანია თქვენი ბავშვის ძვლის ფორმირებისთვის.
ქვემოთ მოყვანილი ცხრილი გვიჩვენებს, თუ რომელი ტიპის ყველის მირთმევა შეგიძლიათ საკვირაო ბრანჩზე.
ყველი, რომელსაც ორსულობისას უნდა მოერიდოთ
- Brie
- Cambozola
- Camembert
- Chaumes
- Chèvre
- Esrom
- Feta (aus offenem Gefäß)
- Handkäse
- Harzer
- Harzer Rolle
- Hüttenkäse (aus offenem Gefäß)
- Limburger
- Mainzer Käse
- Mascarpone (aus offenem Gefäß)
- Mozzarella (aus offenem Gefäß)
- Münster
- Olmützer Quargel
- Pout-l’Évêque
- Prince Jean
- Ricotta (aus offenem Gefäß)
- Romadur
- Roquefort
- Schafskäse (aus offenem Gefäß)
- Spitzkäse
- Stangenkäse
- Taleggio
- Vacherin Fribourgeios
- vorgefertigter Reibekäse
ყველი, რომელიც შეგიძლიათ მიირთვათ ორსულობის დროს
- Backcamembert
- Butterkäse
- Brie (pasteurisiert)
- Feta (industriell abgepackt)
- Frischkäse (industriell abgepackt)
- Gouda (ohne Rinde)
- Hüttenkäse (industriell abgepackt)
- Käsefondue
- Kochkäse
- Leerdammer
- Mascarpone (industriell abgepackt)
- Mozzarella (industriell abgepackt)
- Ofenkäse
- Parmesan (ohne Rinde)
- Raclette
- Ricotta (industriell abgepackt)
- Schafskäse (industriell abgepackt)
- Schmelzkäse
- Tilsiter (Verpackung prüfen)
კვერცხი ორსულობის დროს
სალმონელას ინფექციის საშიშროების გამო, ორსულ ქალებს მკაცრად ურჩევენ არ მიირთვან უმი კვერცხი. თუმცა, ვინაიდან ეს პათოგენები კვდებიან 70°C ტემპერატურაზე და ვეღარ მრავლდებიან, მოხარშული და შემწვარი კვერცხი პრობლემას არ წარმოადგენს. თუმცა მნიშვნელოვანია, რომ კვერცხის ცილაც და გულიც ბოლომდე იყოს მოხარშული. ორსულობის დროს თავი უნდა შეიკავოთ ისეთი საკვებისგან, როგორიცაა ტირამისუ ან ახალი მაიონეზი, რადგან ისინი მზადდება უმი კვერცხით. კვერცხი ასევე უნდა ინახებოდეს მაცივარში.
კვერცხით დამხადებული პროდუქტები, რომლებსაც ორსულობისას უნდა მოერიდოთ
- უმი კვერცხი
- რბილად მოხარშული კვერცხი
- ტირამისუ (თუ მზადდება არაპასტერიზებული კვერცხებით)
- მაიონეზი (თუ მზადდება არაპასტერიზებული კვერცხით)
- ჰოლანდიის სოუსი (თუ მზადდება არაპასტერიზებული კვერცხით)
- არაპასტერიზებული ნაყინი
კვერცხის პროდუქტები, რომლებიც შეგიძლიათ მიირთვათ ორსულობის დროს
- მოხარშული კვერცხი (7 წუთის განმავლობაში მოხარშული)
- შემწვარი კვერცხი (შემწვარი 3 წუთი თითოეულ მხარეს)
თევზი ორსულობის დროს
თევზი არ უნდა გამოაკლოთ ჯანსაღ კვებას, რადგან ის მდიდარია ღირებული ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებიც ძალზე მნიშვნელოვანია თქვენი ბავშვის ტვინის, ნერვული ქსოვილისა და მხედველობის განვითარებისთვის. თუმცა, თევზი და ზღვის პროდუქტები კარგად უნდა იყოს მოხარშული, რათა თავიდან იქნას აცილებული საშიში პათოგენებით ინფექცია. უმი თევზი ორსულობისას აბსოლუტური აკრძალულია. ეს ასევე ეხება შებოლილ თევზს. ქვემოთ მოყვანილი ცხრილი გვიჩვენებს, თუ რომელი თევზის კერძები შეგიძლიათ მიირთვათ უდარდელად.
თევზი და ზღვის პროდუქტები, რომლებსაც ორსულობისას უნდა მოერიდოთ
- ხამანწკები
- თევზის კარპაჩო
- კიბორჩხალა, სკამპი, კრევეტები, კრევეტები და კიბო
- გრავლაქსი
- ხიზილალა
- შებოლილი გველთევზა
- შებოლილი კალმახი
- შებოლილი ორაგული
- საშიმი
- სუში
თევზი და ზღვის პროდუქტები, რომლებიც შეიძლება მიირთვათ ორსულობის დროს
- ორთქლზე მოხარშული თევზი
- შემწვარი თევზი
- მოხარშული თევზი
- შემწვარი ქაშაყი
- ქაშაყი ტომატის სოუსში
ხილი და ბოსტნეული ორსულობის დროს
არ აქვს მნიშვნელობა პირველ, მეორე თუ მესამე ტრიმესტრში - საკმარისი ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა მნიშვნელოვანია მთელი ორსულობის განმავლობაში. თუმცა არის რაღაცეები, რაც უნდა გვახსოვდეს. ჭუჭყისა და დამაბინძურებლების მოსაშორებლად ჭამამდე კარგად გარეცხეთ ხილი და ბოსტნეული. ჩვენ ასევე გირჩევთ თავი შეიკავოთ წინასწარ შეფუთული სალათებისგან. პლასტიკური შეფუთვის შიგნით თბილი და ნოტიო მიკროკლიმატის გამო, პათოგენებს შეუძლიათ განსაკუთრებით სწრაფად გამრავლდნენ. მიკრობები მკვიდრდება განსაკუთრებით მწვანილის მრავალ მოჭრილ კიდეებზე.
იგივე ეხება ხილსა და ბოსტნეულს ღია ბუფეტიდან ან სალათის ბარებიდან, რომლებიც ხშირად გვხვდება რესტორნებში და სასადილოებში. თუ სამსახურში სალათის მირთმევა გსურთ, გირჩევთ, თავად მოამზადოთ იგი ახლად და თან წაიღოთ მჭიდროდ დახურულ ჭურჭელში. ზეთში შენახული ანტიპასტი უსაფრთხოა, სანამ ისინი შეძენილია დალუქულ შეფუთვაში.
ტკბილეული ორსულობის დროს
ზოგადად, ორსულობის დროს ტკბილეულის ჭამის აკრძალვას არანაირი საფუძველი არ აქვს. ეს ნამდვილად კარგია, სანამ თქვენი დიეტა სხვაგვარად ჯანსაღი და კარგად დაბალანსებულია. თუმცა, თავიდან უნდა იქნას აცილებული უმი კვერცხით დამზადებული საკვები, როგორიცაა ტირამისუ ან ზაბალიონე. კრემები ან ნამცხვრები კრემით ან კრემის შიგთავსით, რომელიც ბოლომდე არ იყო გამომცხვარი, უმჯობესია მოერიდოთ ორსულობის დასრულებამდე. განსაკუთრებით ზაფხულში, დაფიქსირდა სალმონელას ინფექციების შემთხვევები, რომლებიც წარმოიშვა დაუმუშავებელი კრემყველით ან კრემის შიგთავსით ნამცხვრებიდან, რომლებიც ცოტა ხნით იყო დახლზე.
საკმაოდ ახალი რეკომენდაცია ეხება ორსულობის დროს ძირტკბილას მოხმარებას - ეს თავიდან უნდა იქნას აცილებული. ფინელმა მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ძირტკბილა შეიცავს ინგრედიენტს - ექსტრაქტს ძირტკბილას ბუჩქის ფესვიდან, რომელსაც შეუძლია პლაცენტა უფრო გამტარი გახადოს სტრესის ჰორმონის კორტიზოლისთვის. ეს გავლენას ახდენს ბავშვის სტრესის ჰორმონის დონეზე. ამიტომ ორსულებმა თავი უნდა აარიდონ ძირტკბილას, მარილიან ძირტკბილას და ხველის ჩახშობის ჩაისაც კი, რომელიც შეიცავს ძირტკბილას ფესვებს.
სანელებლები ორსულობის დროს
ბევრი მწვანილი და სანელებელი ასევე მოქმედებს ადამიანის სხეულზე და შეიძლება გამოყენებულ იქნას ნატუროპათიური გზით. ზოგიერთ მათგანს შეუძლია ხელი შეუწყოს ან გამოიწვიოს მშობიარობა გამოყენებისას. ესენი არიან:
- მიხაკი
- მუსკატის კაკალი
- ოხრახუში
- რეჰანი
- დარიჩინი
- კოჭა
ქინძი
ამიტომ არ უნდა იქნას გამოყენებული ორსულებისთვის მიწოდებულ კერძებში, როგორც მწვანილი/სანელებლები. თუმცა, გინეკოლოგთა უმეტესობა მათ ცალსახად აძლევს: მშობიარობის გამოწვევის მიზნით, ქალებს ნამდვილად დასჭირდებათ ამ მწვანილის/სანელებლების მნიშვნელოვანი რაოდენობით მიღება. ეს ნიშნავს, რომ თქვენ შეგიძლიათ გამოიყენოთ ისინი თქვენი კერძების გასამდიდრებლად.
თუმცა, რაც შეეხება ყაყაჩოს თესლს, ეს ყველაფერი რაოდენობაზეა დამოკიდებული. ყაყაჩოს თესლი შეიცავს ალკალოიდებს, რომლებიც სამკურნალოდ გამოიყენება ტკივილის შესამსუბუქებლად. მიუხედავად იმისა, რომ ყაყაჩოს თესლის რულონები უვნებელია, სხვა პროდუქტები შეიძლება შეიცავდეს ყაყაჩოს რაოდენობას, რომელიც ითვლება თერაპიულ დიაპაზონში.
სასმელები ორსულობის დროს
ბევრი სითხის მიღება ყველაზე მნიშვნელოვანია ორსულობის დროს. უშაქრო ჩაი, წყალი, დაბალი შაქრის შემცველი გაზიანი სასმელები - ნებადართულია ნებისმიერი გემო. თუმცა, ორსულობის დროს ალკოჰოლი აბსოლუტურად აკრძალულია. ალკოჰოლთან ერთად საჭმლის მომზადება ასევე აკრძალულია, რადგან წინააღმდეგ შემთხვევაში ახალშობილს შესაძლოა განუვითარდეს ნაყოფის ალკოჰოლური სინდრომი. ორსულებმა ასევე თავი უნდა შეიკავონ ნედლი რძისგან, რადგან ის შეიძლება იყოს დაბინძურებული ლისტერიით.
თუმცა, რაც შეეხება ყავას, აზრები განსხვავებულია. ზოგი მთლიანად წყვეტს ყავის მიღებას ორსულობის დროს, რადგან კოფეინი აჩქარებს არა მხოლოდ მათ გულისცემას, არამედ არ ჩვილებისაც. სამედიცინო ექსპერტები კი ამბობენ, რომ კოფეინის 300 მგ-მდე რაოდენობა სრულიად უსაფრთხოა. ეს დაახლოებით უდრის დღეში ორ ფინჯან ყავას. მეორეს მხრივ, ენერგეტიკული სასმელები უვარგისია ორსული ქალებისთვის, რადგან მათში შემავალი კოფეინის რაოდენობა ხშირად აღემატება მითითებულ ზღვარს. გარდა ამისა, ავადმყოფურად ტკბილი სტიმულატორები ასევე შეიცავს ისეთ ნივთიერებებს, როგორიცაა ტაურინი და ინოზიტოლი, რომელთა გავლენა ბავშვის ტვინის მეტაბოლიზმზე ჯერ არ არის სათანადოდ შესწავლილი.
რძე აფერხებს კალციუმის შეწოვას, ყავა და ჩაი თრგუნავს ტანინის შეწოვას, ხოლო კაკაო აფერხებს რკინის შეწოვას, ამიტომ მათი დალევა არ შეიძლება ჭამის დროს. ეს იმიტომ ხდება, რომ ეს სასმელები აკავშირებს კუჭში არსებულ რკინის იონებს, ამიტომ აბსორბირებული რკინა არ გადადის ნაწლავის კედელში სისხლში.
რატომ არის აკრძალული ზოგიერთი საკვები ორსულობის დროს?
ნებისმიერი რეკომენდაცია ორსულობის დროს საკვებთან დაკავშირებით არის პრევენციული ზომები. ისინი მიზნად ისახავს ლისტერიის, სალმონელას და ტოქსოპლაზმის ინფექციების პრევენციას. ეს არის პათოგენები, რომლებმაც შეიძლება სერიოზული ზიანი მიაყენონ ბავშვს.
ლისტერიოზი
ლისტერიის, წვრილი ღეროს ფორმის ბაქტერიით გამოწვეულ დაავადებას ლისტერიოზი ეწოდება. ორსულ ქალებში შეიძლება გამოიწვიოს გაციების და გრიპის მძიმე სიმპტომები მათი შეცვლილი იმუნური სისტემის გამო. ლისტერიამ ასევე შეიძლება გამოიწვიოს ნაადრევი მშობიარობა და მუცლის მოშლა. ინფექციები ჩვეულებრივ მოდის ნედლი რძის პროდუქტების მოხმარებით.
ტოქსოპლაზმოზი
ტოქსოპლაზმოზი არის ინფექცია, რომელიც გამოწვეულია სპეციფიკური პარაზიტით (პროტოზოული Toxoplasma gondii). მას შემდეგ, რაც თქვენ გაქვთ ის ერთხელ მაინც, თქვენ ჩვეულებრივ იმუნური ხდებით მასთან მიმართებაში. ინფექცია, როგორც წესი, ვრცელდება კატის განავლით და ინფექციები ძირითადად უმი ხორცის ან ძეხვეულის, ასევე გაურეცხავი ხილისა და ბოსტნეულის მირთმევიდან მოდის. ტოქსოპლაზმოზი ორსულობის დროს დაინფიცირების შემთხვევაში შეიძლება ძლიერ დაზიანდეს ნაყოფის ტვინი. მიმართეთ თქვენს გინეკოლოგს, თუ გსურთ გაიაროთ ტესტირება ტოქსოპლაზმოზის შესაძლო იმუნიტეტზე.
სალმონელა
სალმონელა იწვევს ძლიერ დიარეას და ღებინებას, რომელსაც შესაძლოა თან ახლდეს ცხელება და შემცივნება. ინფექცია ჩვეულებრივ ვრცელდება უმი კვერცხით ან უმი ხორცით, მაგრამ ასევე გაფუჭებული რძის პროდუქტებით. სიმპტომების სიმძიმემ შეიძლება გამოიწვიოს ბავშვის კვებითი დეფიციტი.
ორსულობის დროს უსაფრთხო მომზადება - რჩევები საკვების უსაფრთხოებისთვის
ორსულობის დროს უსაფრთხო მომზადება - რჩევები საკვების უსაფრთხოებისთვის
თუ არ ხართ ვეგეტარიანელი ან ვეგანი და გსურთ ორსულობისას ახალი და გემრიელი საჭმლის მომზადება, უმი ხორცთანაც მოგიწევთ ურთიერთობა. თუ ეს ასეა, უნდა გახსოვდეთ ჰიგიენის რამდენიმე წესი, რათა თავიდან აიცილოთ საშიში პათოგენებით ინფიცირება:
- გამოიყენეთ ხელთათმანები. კუტიკულის მცირე დაზიანებებმაც კი შეიძლება გამოიწვიოს მიკრობების შესვლა სისხლში უმი თევზის ან ხორცის შეხების შემდეგ.
- ყოველთვის გამოიყენეთ სუფთა სამზარეულოს ჭურჭელი.
- მოამზადეთ ხორცი ყველა სხვა საკვებისგან განსხვავებულ ზედაპირზე.
- შეარჩიეთ მასალები, რომლებიც შეგიძლიათ გარეცხოთ ცხელი წყლით.
- გარეცხეთ დანები, საჭრელი დაფები და დანაჩანგალი ჭურჭლის სარეცხ მანქანაში მინიმუმ 60°C ტემპერატურაზე.
- გარეცხეთ ჩაის პირსახოცები, წინსაფარები და ჭურჭლის ტილოები მინიმუმ 60°C ტემპერატურაზე.
- რეგულარულად გაასუფთავეთ ხის ზედაპირები გამწმენდი ფხვნილით.